Vatrogasna zajednica Grada Novska protekle godine spasila imovinu u vrijednosti preko 2,5 milijuna kuna

Kategorija: Vijesti
Kreirano Petak, 22 Travanj 2016

VZGN Novska broji ukupno 10 Dobrovoljnih vatrogasnih društava, a njen rad prostire se na 319km kvadratnih, te ukupno broje 1231 vatrogasca, od čega 115 operativnih, 221 aktivnog, 259 pričuvnih, 93 veterana, 362 mladih, 181 počasnog i pomažućeg člana. 23. izvještajna Skupština Vatrogasne zajednice Grada Novska održana je u ponedjeljak 18. travnja u Vatrogasnom domu u Novskoj.

Sjednici su nazočili gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan, počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Teodor Fricki, zamjenik predsjednika Vatrogasne zajednice Sisačko – moslavačke županije Željko Uzel, počasni predsjednik VZGN Martin Marenić, načelnik PP Novska Jure Klišanin, direktor tvrtke "Vatropromet" Nenad Radojčić, te predstavnici Vatrogasnih zajednica i društava iz Kutine, Siska, Popovače, Martinske Vesi, Lipovljana, Sunje, Velike Ludine i DVD-a s područja Grada Novske. Sjednicom je predsjedao predsjednik VZGN Davor Štimac, koji je zajedno s zamjenikom predsjednika VZGN Miroslavom Zrinskim i predsjednikom DVD-a Novska Draškom Vukovićem izabran u radno predsjedništvo, dok je za zapisničara izabrana Sanja Bilandžija.

Većina vatrogasnih zajednica,  kao i DVD-a nisu zadovoljna s izdvajanjem njihovih jedinica lokalne samouprave za potrebe vatrogastva, no VZGN ističe da Grad Novska izdvaja više od predviđenog postotaka za vatrogastvo. U Izvješću o radu zajednice u protekloj godini istaknut je porast broja intervencija prilikom spašavanja unesrećenih osoba iz automobila, protekle godine imali su 137 intervencija u kojima je sudjelovalo 569 vatrogasaca. "Prema našoj procjeni na mjestu događaja nastala je šteta u vrijednosti preko pola milijuna kuna,  dok je spašena imovina u vrijednosti preko 2,5 milijuna kuna, što znači da spašena imovina iznosi pet puta više od nastale štete" – rekao je predsjednik VZGN Davor Štimac, te je dodao kako posebnu pozornost posvećuju preventivnom radu što dokazuje činjenica da je smanjen broj požara otvorenih prostora. Prioritet VZGN je osposobljavanje i školovanje vatrogasaca, pa se tako mogu pohvaliti sa 107 osposobljenih članova tijekom protekle godine. Predsjednik VZGN Davor Štimac zahvalnice za doprinos zajednici uručio je VZ Sisačko – moslavačke žuapanije, Gradu Novska i gradonačelniku Vladi Klasanu, direktoru tvrtke "Vatropromet" Nenadu Radojčiću, direktoru tvrtke "Quercus" Anti Mijiću, PP Lonjsko polje i Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje. "Gradovi koji imaju puno veće proračune od Novske puno manje izdvajaju za vatrogastvo, no mi ćemo nastaviti ovaj kontinuitet jer mala mjesta žive kroz vatrogastvo, a na vas možemo računati u bilo kojem segmentu" – rekao je gradonačelnik dodavši kako je silno ponosan na novljanske vatrogasce, što dokazuje i priznanje koje su dobili od Grada Novske, ali i podatak da Grad Novska za potrebe vatrogastva iz gradskog Proračuna izdvaja preko milijun kuna.

Zamjenik predsjednika VZ SMŽ Željko Uzel naglasio je kako je VZGN jedna od rijetkih prema kojoj grad redovno ispunjava svoje obveze, te im je čestitao na povećanom broju ekipa djece i mladeži. Predsjednik tvrtke "Vatropromet" Nenad Radojčić čest je gost mnogih vatrogasnih skupština, a ustvrdio je kako je ovo izvrsna vatrogasna zajednica s kojom kvalitetno surađuje dugi niz godina. "Zadovoljstvo mi je biti među vama i moram reći kako budućnost vatrogasne zajednice, pored ovakvih predanih članova i gradonačelnika koji cijeni njihov rad, nije upitna" – izjavio je počasni predsjednik VZGN Martin Marenić. Skupu se obratio i počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Teodor Fricki rekavši kako je ponosan na mnogobrojne aktivnosti koje su proveli tijekom protekle godine, konstatirajući kako je vatrogastvo na području Grada Novske jako dobro organizirano. Skupštinu je zaključio predsjednik VZGN Davor Štimac, koji se zahvalio svima na dolasku kojim su uveličali 23. godišnju izvještajnu Skupštinu Vatrogasne zajednice Grada Novska, a po završetku sjednice uslijedilo je druženje članova uz domjenak.

Copyright © 2012 "Vatrogasna zajednica Grada Novske"

2012.
Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Template Maker