Održan sedmi po redu "Vatrogasni izazov Lipovljani – Novska – Kutina"

Kategorija: Vijesti
Kreirano Srijeda, 31 Kolovoz 2016

Sedmi u kontinuitetu, ali drugi u okviru "Lipovljanskih susreta", "Vatrogasni izazov Lipovljani – Novska – Kutina", održan je u nedjelju 28. kolovoza. Spomenuti izazov do sada bilježi nastupe gotovo 170 ekipa iz skoro svih hrvatskih županija, ali i iz Njemačke, Slovenije, te Bosne i Hercegovine. I ovoga puta izazov je održan u organizaciji VZG Kutine, VZG Novske i VZO Lipovljani, a pristupila mu je 21 ekipa iz Slovenije, Krapinsko – zagorske, Koprivničko – križevačke,  Međimurske, Bjelovarsko – bilogorske, Sisačko – moslavačke županije i Grada Zagreba. Otvorenju vatrogasnog izazova nazočili su izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, gradonačelnik Novske Vlado Klasan, načelnik Lipovljana Mario Ribar, te vatrogasni zapovjednici Gradova Novske, Kutine i Općine Lipovljani, Davor Štimac, Mario Paluh i Zlatko Pješ.

U devet vatrogasnih izazova postrojbe su se borile s pet vatrogasaca i jednim vozilom, kojim su obilazili točke izvođenja pojedinih zadataka, budući da su se vježbe izvodile na području Lipovljana, Novske i Kutine. Svaki izazov bio je skup zadataka kojima se nastoji što vjernije simulirati postupke s kojima se vatrogasci susreću prilikom operativnog djelovanja. Riječ je o izvršavanju taktičkih zadataka poput spašavanja ljudskih života, gašenje požara otvorenog i zatvorenog prostora, snalaženja u zadimljenom prostoru i mnogih drugih. "Dobrovoljni i profesionalni vatrogasci natjecali su se u izvođenju taktičkih zadataka s kojima se svakodnevno susreću. Natjecanje je i međunarodno, jer ove godine ponovno sudjeluju bratska društva iz Slovenije, ali i naša društva iz ukupno 5 županija s teritorija RH" – izjavio je za RPN Davor Štimac.

"Mnogi članovi Organizacijskog odbora "Lipovljanskih susreta" su upravo vatrogasci, koji su dali veliki doprinos provedbi ove manifestacije. Tradicija vatrogastva u Lipovljanima seže od 1888. godine i stvara temelj društvenog i sigurnosnog života ove Općine" – izjavio je načelnik Općine Lipovljani Mario Ribar, zahvalivši se svima na trudu kojeg su uložili u organizaciju ovog vatrogasnog izazova. Na istom im se u ime gradonačelnika Zagreba i građana Grada Novska zahvalio i novljanski gradonačelnik Vlado Klasan, koji je istaknuo važnost vatrogasnih izazova jer se preko njih ljudi upoznaju s radom vatrogasaca koji svoje živote izlažu kako bi pomogli osobi koja je u nevolji. "Ovi susreti su pokazatelj koliko je potrebno ljubavi, truda i rada, a načelnik Ribar je zajedno sa 200-tinjak volontera napravio puno, kao i vatrogasne zajednice Novske, Lipovljana i Kutine" – izjavio je gradonačelnik Vlado Klasan.

 

Po završteku natjecanja je, prema ukupnom zbroju bodova, pobjednikom u kategoriji muških ekipa proglašen DVD "Kraljeva Velika", koji su imali jedan bod više od drugoplasiranog DVD-a "Podravske Sesvete". Koliko je "gusto" bilo govori činjenica da je, PGD "Bizovik" koji se nalazi na trećem mjestu, također samo bod dijelio od osvajanja drugog mjesta. U kategoriji ženskih ekipa prvo mjesto zauzele su članice PGD "Bizovik", drugo DVD "Bročice", a treće DVD "Šestine".

 

Copyright © 2012 "Vatrogasna zajednica Grada Novske"

2012.
Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Template Maker